Hovězí plátky na slanině se žampióny
16.12.2008 11:10
Ingredience:
- 500 - 600 g hovězích plátků
- 50 g slaniny
- 3 střední cibule
- 2 lžičky hladké mouky
- 6 dl hovězího vývaru nebo masoxu
- 2 kuličky nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1/2 bobkového listu
- sůl
- 2 dl zakysané smetany
- máslo
- 50 g žampionů
Postup:
Slaninu nakrájíme na kostičky, na oleji rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dozlatova. Na pánvičce opečeme plátky naklepaného masa, které jsme po obou stranách osolili. Vše dáme do papiňáku a zalijeme vývarem. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list, osolíme a přivedeme do varu. Zalijeme moukou rozmíchanou v trošce vody, promícháme, papiňák uzavřeme a 40 – 50 minut dusíme. Měkké plátky vyjmeme, do omáčky přidáme smetanu a za častého promíchávání prohříváme 6 – 8 minut. Na kousku másla krátce podusíme i trochu silnější plátky žampionů. Omáčku přecedíme, přidáme plátky masa a žampiony a necháme ještě chvíli prohřát. Jako přílohu použijeme houskový knedlík, rýži nebo i bramborové hranolky.