Hovězí plátky na slanině se žampióny

Ingredience:

  • 500 - 600 g hovězích plátků
  • 50 g slaniny
  • 3 střední cibule
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 6 dl hovězího vývaru nebo masoxu
  • 2 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1/2 bobkového listu
  • sůl
  • 2 dl zakysané smetany
  • máslo
  • 50 g žampionů

Postup:

Slaninu nakrájíme na kostičky, na oleji rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dozlatova. Na pánvičce opečeme plátky naklepaného masa, které jsme po obou stranách osolili. Vše dáme do papiňáku a zalijeme vývarem. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list, osolíme a přivedeme do varu. Zalijeme moukou rozmíchanou v trošce vody, promícháme, papiňák uzavřeme a 40 – 50 minut dusíme. Měkké plátky vyjmeme, do omáčky přidáme smetanu a za častého promíchávání prohříváme 6 – 8 minut. Na kousku másla krátce podusíme i trochu silnější plátky žampionů. Omáčku přecedíme, přidáme plátky masa a žampiony a necháme ještě chvíli prohřát. Jako přílohu použijeme houskový knedlík, rýži nebo i bramborové hranolky.