Hrníčkové knedlíky
20.11.2012 18:05
Ingredience:
- 2 hrnky hrubé mouky,
- 2 hrnky mléka,
- 4 rohlíky nakrájené na kostičky,
- 4 vejce,
- sůl,
- petrželka, pažitka (nemusí být)
- sádlo nebo máslo na vymazaní hrníčků
Postup:
Mouku smícháme s mlékem a žloutky, přidáme nasekanou petrželku a osolíme. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. Tímto těstem naplníme hrníčky vymazané sádlem nebo máslem(asi do 2/3). Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnečky (voda v hrnci by měla sahat asi pod polovinu hrnečků). Zakryjeme pokličkou a vaříme 27 min. Vypneme a necháme ještě 2 min. hrnečky v hrnci stát, potom knedlíky vyklopíme a podáváme nakrájené na kolečka.
Rada:
Tohle množství je na 4 čtvrtlitrové hrnečky (z 1 hrnečku asi 5 koleček knedlíků). Před vyklopením knedlíků objedeme nožem obvod kolem okrajů a knedlíky bez problémů vyklopíme. Při vymazávání hrnečků nešetřete máslem nebo sádlem.