Italská sekaná
Ingredience:
- 500 g mletého masa (vepřové+hovězí)
- 150 g gothajského salámu
- 50 g tvrdého sýra
- 2 vařené brambory
- 2 vejce
- 250 g cibule
- 250 g mrkve
- 1 malý celer
- 100 ml bílého vína
- 3 rajčata
- 20 g másla
- sůl, petrželová nať
Postup:
Měkký salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a přiměřeně osolíme. Rukama celou směs dobře propracujeme a vytvoříme hladkou šišku sekané. Tu vložíme do tukem vytřeného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem. Dáme do rozpálené trouby, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a prudce pečeme asi 20 minut.
Zatím očistíme a na kostičky nakrájíme všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidáme k masu a zalijeme vínem nebo vývarem. Pekáč opět přiklopíme a společně pečeme v troubě dalších 30 – 40 minut.
Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k masu a pečeme dalších 15 minut. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.