Italská sekaná

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (vepřové+hovězí)
  • 150 g gothajského salámu
  • 50 g tvrdého sýra
  • 2 vařené brambory
  • 2 vejce
  • 250 g cibule
  • 250 g mrkve
  • 1 malý celer
  • 100 ml bílého vína
  • 3 rajčata
  • 20 g másla
  • sůl, petrželová nať

Postup:

Měkký salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a přiměřeně osolíme. Rukama celou směs dobře propracujeme a vytvoříme hladkou šišku sekané. Tu vložíme do tukem vytřeného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem. Dáme do rozpálené trouby, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a prudce pečeme asi 20 minut.

Zatím očistíme a na kostičky nakrájíme všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidáme k masu a zalijeme vínem nebo vývarem. Pekáč opět přiklopíme a společně pečeme v troubě dalších 30 – 40 minut.

Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k masu a pečeme dalších 15 minut. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.