Nákyp s mletým masem

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olej podle potřeby
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 50 g rajského protlaku
  • 400 g mletého vepřového masa
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 4 kedlubny
  • 4 lžíce strouhanky
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýru
  • 150 ml smetany (30%)
  • máslo na vymazáníformy

Postup:

Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme najemno a ve velké pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět. Přisypeme papriku a krátce ji zarestujeme. Pak přidáme protlak i mleté maso a rovněž je opečeme. Nakonec směs ochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.

Z kedluben odstraníme zbytky kořenů i listů a oloupeme je. Pomocí ostrého nože je nakrájíme na tenké plátky.

Zapékací formu vymažeme máslem a dno pokryjeme částí nakrájených kedluben. Osolíme je, opepříme, posypeme trochou strouhanky a rovnoměrně zakryjeme částí masové směsi, kterou pak posypeme struhaným sýrem. Postup opakujeme dokud nespotřebujeme všechny připravené suroviny (necháme si jen trochu sýru). Poslední vrstvu tvoří plátky kedluben, které opět osolíme a opepříme.

Vše zalijeme smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Pokrm vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékáme asi 35 minut.

Vhodnou přílohou jsou brambory nebo i rýže.