Nákyp s mletým masem
Ingredience:
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- olej podle potřeby
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 50 g rajského protlaku
- 400 g mletého vepřového masa
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 4 kedlubny
- 4 lžíce strouhanky
- 150 g nastrouhaného tvrdého sýru
- 150 ml smetany (30%)
- máslo na vymazáníformy
Postup:
Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme najemno a ve velké pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět. Přisypeme papriku a krátce ji zarestujeme. Pak přidáme protlak i mleté maso a rovněž je opečeme. Nakonec směs ochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
Z kedluben odstraníme zbytky kořenů i listů a oloupeme je. Pomocí ostrého nože je nakrájíme na tenké plátky.
Zapékací formu vymažeme máslem a dno pokryjeme částí nakrájených kedluben. Osolíme je, opepříme, posypeme trochou strouhanky a rovnoměrně zakryjeme částí masové směsi, kterou pak posypeme struhaným sýrem. Postup opakujeme dokud nespotřebujeme všechny připravené suroviny (necháme si jen trochu sýru). Poslední vrstvu tvoří plátky kedluben, které opět osolíme a opepříme.
Vše zalijeme smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Pokrm vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékáme asi 35 minut.
Vhodnou přílohou jsou brambory nebo i rýže.