Plněné kedlubny se sýrem

Ingredience:

  • 4 větší kedlubny
  • 100 g dlouhozrnné rýže
  • 2 pokrájené jarní cibulky
  • 1 rajče
  • olej podle potřeby
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g nastrouhané goudy
  • sůl, mletý černý pepř

OMÁČKA:

  • 200 g lučiny
  • 150 ml smetany (30%)

Postup:

Kedlubny oloupeme, lehce seřízneme a vydlabene. Povaříme je v osolené vodě do poloměkka. Vývar ponecháme. Rýži uveříme v osolené vodě téměž doměkka.

Dužinu z kedluben nasekáme a s cibulkou orestujeme na oleji. Rajče nakrojíme, spaříme, oloupeme a pokrájíme. Přidáme ho s rýží, zakysanou smetanou, goudou, solí a pepřem k zelenině.

250 ml vývaru přivedeme k varu a rozpustíme v něm sýr lučina. Přidáme smetanu, sůl a pepř. Kedlubny naplníme směsí, v pekáči podlijeme omáčkou a při 190 °C pečeme 20 minut.