Selská roštěná
16.12.2008 11:48
Recept podle M. D. Rettigové
Ingredience:
- 4 plátky roštěnek
- sůl
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla nebo tuku
Na zahuštění:
- 1 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce zakysané smetany
Náplň:
- 1 lžíce tuku
- 50g šunky nebo netučné uzeniny
- 1 vejce
- 2 velké vařené brambory
- 1 lžíce zakysané smetany
Postup:
Roštěnky na okrajích nařízneme, naklepeme a osolíme. Do poloviny potřeme náplní a přeložíme. Na okrajích buď sklepeme nebo spojíme párátkem či kovovou jehlou. Vložíme na nakrájenou a na tuku zpěněnou cibuli, osmažíme po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Hotové roštěnky vyjmeme a šťávu zahustíme moukou rozšlehanou v zakysané smetaně a dobře s provaříme. Pak vložíme naplněné roštěnky do omáčky už jen prohřát.
Náplň: nadrobno nakrájenou šunku nebo uzeninu krátce osmažíme na tuku a pak doplníme na kostičky nakrájenými brambory. Spojíme vejcem a promícháme se lžící zakysané smetany. Podle chuti přisolíme.