Selská roštěná

Recept podle M. D. Rettigové

Ingredience:

  • 4 plátky roštěnek
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla nebo tuku

Na zahuštění:

  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce zakysané smetany

Náplň:

  • 1 lžíce tuku
  • 50g šunky nebo netučné uzeniny
  • 1 vejce
  • 2 velké vařené brambory
  • 1 lžíce zakysané smetany

Postup:

Roštěnky na okrajích nařízneme, naklepeme a osolíme. Do poloviny potřeme náplní a přeložíme. Na okrajích buď sklepeme nebo spojíme párátkem či kovovou jehlou. Vložíme na nakrájenou a na tuku zpěněnou cibuli, osmažíme po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Hotové roštěnky vyjmeme a šťávu zahustíme moukou rozšlehanou v zakysané smetaně a dobře s provaříme. Pak vložíme naplněné roštěnky do omáčky už jen prohřát.

Náplň: nadrobno nakrájenou šunku nebo uzeninu krátce osmažíme na tuku a pak doplníme na kostičky nakrájenými brambory. Spojíme vejcem a promícháme se lžící zakysané smetany. Podle chuti přisolíme.